Featured studio: Jotter Production

Our featured studio for this month is Jotter Production! Yeah!

Founded in the end of 2005 by the talented duo Xing Jun Long  (aka Coffecat Jun)  and Fifi Xu (aka Fegan ) — which also happened to be Anindo members back in the old hey days.
Jotter Production is an outsourcing studio and production contractor for graphic assets.
In other words, they draw and make character design, illustrations, comic/graphic novel, game sprite, cut scene — you name it.
Their client base ranges from magazines, comic/scriptwriters, game developers, publisher (or pretty much every other industry which needs 2D artworks).

 

1. So Jun(CJ) and Fegan (F), could you tell me how did jotter actually start?
(CJ)
Gw ketemu fegan tahun… 2003 kalo ga salah inget di anindo.net. Lalu pas 2005, karena waktu itu kita lagi sama2 jobless/freelancing (anindo udah mulai sepi kl gasalah inget). Terus gw pikir, gw bisa ajak fegan dan beberapa artist kenalan gw di bandung utk go united, get organized, find collective jobs and distribute between artists members.
Argumennya, kl ngefreelance terus juga kan ada batasnya, misal kalau sakit kan stop total tuh semuanya, kacau deh. Sedangkan kalau dlm organisasi, minimal bisa ada yang gantiin, terus jalan dan sebagainya -> Ini belum sampai mikirin ada stable income dan life quality progression segala kaya sekarang :D
Tapi sejujurnya, fondasi berdirinya Jotter waktu itu sangat lemah sih. cuma modal niat dan kepercayaan doang, plus nekat.
(F)
tercetus ide pengen ngumpulnya sih di akhir 2005. Trus baru mulai kecil2an di maret 2006.
Knp di bandung….well, kebetulan Fifi pindah ke bandung, ketemu si jun, dan si jun juga di bandung, dan akhirnya dikenalin dgn teman2 lainnya. Jadinya ya di bandung deh :) .
Awalnya tentu saja diskusi dulu, diskusi bodoh gitu, modal nekat dan tanpa riset dan persiapan yg mendalam haha.  Akhirnya kita mulai kucing2an dgn proyek2 kecil dl, sewa kamar kos2an yang sempit utk 3 komputer.
2. Tell me more about your journey so far with Jotter … like the challenges, the strength, goal for the future?
(F)
we learn a lot, dulu tidak pernah terpikirkan kita akan belajar begitu banyak hal tentang how to survive a start up, terutama dengan modal tabungan yg minimal. Our first 2-3 years were full of bleed and blood tears. We were very naive and stupid at that time.
the thing is indonesian artists are still too much ineducated about professional attitude and the nature of service kind of job.
we now have 9 ppl in the house.
(CJ)
jotter’s strength right now is that it’s much more incorporated than most similar studios in indonesia. we’re still striving to perfect it though.
in the future, we want to enter the animation industry and become one of the most sophisticated and noteworthy production house in ASEAN (we’ll save the world for later D: ).
3. What’s the most fun and exciting project you ever did?
(CJ)
Hmm, semua proyek menyenangkan dan menarik karena proyek2 kita cukup bervariasi, jarang bosan deh.
Tapi salah satunya, isometrical graphics cukup menantang. Karena ngga ada kenalan di Indo yang udah duluan nyemplung ke sini, kita ngga bisa tanya2 dan jadi cari2 lagi sendiri.Terus ternyata asyik juga tuh, potensi nya masih sangat luas buat di-eksplor :D
* isometric graphics are video games that use a form of axonometric projection (commonly, the form of dimetric projection mistakenly referred to as “isometric”) in all or some of their gameplay.

4.Would you mind describing a typical day in jotter?
(F)
Typically, kita mulai beredar di jotter mulai dari 9.00 am, sampai 18.00 pm atau lewat, dan makan siang sekitar jam 12 an.
Pagi2 biasanya koordinator mulai merusuh-rusuh artis dan membagi2 pekerjaan. Agak sore, koordinator dan quality control mulai rusuh-rusuh lagi dan menagih kerjaan, hahaha. Biasanya hari sabtu kita suka adakan sesi belajar bersama, tergantung kebutuhan dan sempat tidaknya saya untuk ikut haha.
Saya rasa itu cukup typical di studio kecil seperti ini.
Setiap seminggu sekali, loudspeaker beredar, jadi tiap orang mendapat giliran sharing lagu2 favoritnya supaya pengetahuan musik kita juga bertambah. Tapi ini pilihan, ada juga yang tidak ingin sharing, atau lagi pengen konsen kerja haha.
untuk lunch, selama ini masih beli sendiri, biasanya sih, kita ada warung favorit, yang terjamin kebersihannya dan bisa request. Untuk kedepannya, saya sendiri sih pengen nyediakan lunch gratis, jika sudah kuat :) . Masak dan bawain lunch utk seluruh jotter? Tunggu saya belajar masak dulu nih, kalau sekarang, bisanya indomi dulu aja hahaha.
5.Anything  you like to do in your spare time?
(CJ)
Mostly, I love news grinding and looking forward to technology advances, and watching Asian Food Channel !
Selain itu, suka juga memperhatikan kota Bandung yang ada2 aja ajaibnya, suka banyak hal2 yang ga make sense hahaha.
Fave food.. yg banyak sayurannya sih, masakan gunung di Bandung enak2.
kl minta rekomendasi, msti di interview balik dulu sukanya apa ? ntar baru bisa dicariin :D stok banyak kok. wong, bandung salah satu tujuan wisata kuliner.
(F)
biasanya sih saya baca buku, atau sesekali nonton tv/dvd, atau brainstorming talk.
Hobi : baca buku2 pengetahuan, buku networking, buku management, buku komik, buku novel sesekali, nyari2 referensi.
Fave food: suka banget dengan mie, kwetiaw, sup kaldu, tapi sehari2 sih kebanyakan makan nasi haha.
Restoran rekomendasi Fifi: kobe di cibadak, tahu tidur jl emong, dan kwetiaw sapi acap.
6. Any advice for aspiring indonesian artist  or maybe anindo member?
(F)
All of us need to learn to work in team, be a good team member,
be someone that is always ready to help others, including clients and colleague,
be someone that is willing to contribute for the good of ourselves and others close to us.
Because the key to success in life is always communication and our good social life.
Be hungry of knowledge because commercial artists like us need to convince our viewer that our art is full of research and believability to them.
Never give up trying, never got fed up with critiques, always open to new things, don’t limit yourself, get easily inspired, and be crazy :)
(CJ)
first is the attitude !
the thing is that we’re making stuffs for other people. my analogy : it’s truly similar to cooking, you’d want your customer tells his friends that your cooking is very delicious, the chef is nice and cooperative, make him feel special for little customizations.
2nd, I think to be professional means to meet your promise in time delivery, quality, quantity and satisfaction (and nothing personal -> so damn hard).
3rd, you also have to dare to listen what your clients tell you. about anything really.
4th, you have to keep developing and upgrading your skills since there will always be ones who do. you wouldn’ want to be eclipsed by them and losing your customers.
Experience does matter but overrated, the passion and will to learn plus the attitude rule !

Thanks for sharing Jun and Fegan.

For more information

visit Jotter website here: http://www.jotterpro.com/

Check out and like their Facebook page here.

PS: Jotter is hiring! – check out their Facebook page for updates and vacancy.

 

Last and not the least, here are some fun questions paper from Jun and Fegan!

fun question for Jun

Fun Question for Fegan

 


About the author

6 Comments on "Featured studio: Jotter Production"

  1. ari says:

    Awesoooooome :D

  2. Didn’t realise Jun and Fegan met at Anindo. I thought you both already know each other from the ancient time (uni/school or something).

    Also… Hiei!! I forgot Fegan loves Hiei!! :-)

  3. NICE!! hahah jd pengen kerja di jotter juga wkwk

  4. keren,..setiap liat warna2nya,..Jotter banget :D

  5. Maru says:

    Heyyy I love Hiei too!! He’s MY beloved! hahahaha
    Awesome studio Jotter. You will definitely reach your dream!

  6. Psycho_Pau says:

    Wooo—hooo…!!! baru liad di featurenya =DDD yay~

    jun,tulisannya susah dibaca mwahahahahhahaha.. something bout fifi we didn’t know……….. hmmm… ic ic saya jd mengerti penyebab kejadian di tol malam itu hahahhahaaha!

Comments are now closed for this article.